The Story of Ballantyne | North Dakota Interior Design

The Story of Ballantyne

Rustic Glam

 

The Story of Ballantyne started three years ago with a bathroom and Master Suite remodel before the “Big Kahoona”- the kitchen and main floor.  (Check out the before photos at the bottom of the blog post... but for now, enjoy the new living situation for the Ballantynes!)

The Master Bath has a mauve colored corner jet tub that the homeowner was unwilling to part with.  Based on questions that I had asked her, I was positive that we could achieve a successful update utilizing the existing tub.  The footprint of the bathroom was to stay the same with the additions of a new vanity, sinks, toilet, faucets, mirrors, and lighting.  As I left the residence, I knew exactly the quartz and tile I wanted to incorporate.  The outcome is a “modernized rustic glam.”  A pebble rock mosaic water falling from the corner of the tub on both side walls with Cambria Minera quartz as the tub deck and vanity top.  Ditra floor heat was used to warm the porcelain plank floor that was applied on the diagonal; working off the corner tub’s angle.  The Ditra heat and porcelain tile was continued into the Master Bedroom with the tile laid to picture frame the room and then applied diagonally in the middle.  A Venetian plaster in gray was applied on the walls and ceiling for gorgeous depth. Gray was also the color of choice for the vanity, sinks, and toilet as well.  

After this project was under our belts, the homeowner asked for me to come up with some ideas for their kitchen.  It was a dreaded remodel for the homeowners as they knew it would be a disruptive and long process.  After asking her key questions and measuring out the space, I went to the drawing board.  I gave Traci and Jerrad 4 designs with a key and sizing requirements, along with discussion of the pros and cons of each.  They decided on a plan and were ready to start selecting materials for the overall design aesthetic.  From this, Traci fell in love with Cambria’s Summerhill Quartz.  As with any remodel the question that needs to be answered is, “how far do we go?”.  They really didn’t want to change out all of their golden oak that was existing in the house so we found a warm, durable flooring material that incorporated the golden oak, whites and grays, and the beloved Cambria Summerhill Quartz that Traci wanted to implement in the new design.  The backsplash tile also ties old with new perfectly.

I love taking the kitchen out of the kitchen in the feel of the cabinets; especially in an open concept floor plan.  A kitchen can function well but doesn’t have to look like the local restaurants’ kitchen.  Hey, why not have a space that you work in, entertain in, and relax in bring a smile to your face?  Traci loves contemporary design, so my next quest was for a uniquely contemporary mullion design for the top cabinets. The inspiration came from a photo I found of a foyer door with a circle motif with rectangular staircase spindles.  I proposed implementing the circle and rectangle motif into the upper cabinet design and Traci and Jerrad loved the concept.  After visiting with Traci about storage needs it was decided that closed storage was the best option.  My favorite trick to accomplish this is by utilizing antique mirror behind a beautiful mullion detail.  I gravitate towards antique mirror because it brings light into a space and it is easy to care for.  Think about it.  Antique mirror is already “smudged” so you aren’t pulling your hair out trying to get a streak free, clean mirror.  The last layer to the cabinetry was the introduction of a pearl glaze over the white painted cabinet and a touch of crystal in some of the cabinet hardware.  

When I started on this project three years ago, function was the number one priority, breaking up a long narrow space properly so it didn’t have the bowling alley effect was second, and designating proper working spaces and entertaining spaces of the kitchen was third.  

I talked at depth with Traci and Jerrad about thinking how they use their current kitchen and how having a breakfast area, beverage area/ coffee center, and dishes/silverware out of the working triangle frees up congestion and makes the kitchen- no matter the size- function more efficiently and peacefully.  They now have all of this plus areas that will work for serving family gatherings seamlessly.

The plan that Traci and Jerrad decided on knocked out the wall between the existing kitchen and the old dining room.  The living room became the new dining room with room for guests to move about without being crowded.  Three things helped in the long, narrow kitchen area: 1) applying the vinyl plank flooring at a diagonal, 2) implementing a peninsula where one of the walls used to be between the old dining room and kitchen, 3) believe it or not; the antique mirror on the upper cabinets.  It gave the illusion of adding ten feet to the width without touching those walls.

Traci’s existing table was utilized successfully in the breakfast nook area with new chairs from Ballard Designs and a new chandelier brought the old into the new with perfection.

Traci was wanting to implement a stack stone on the focal wall of the dining room with a fireplace.  Jeffrey Court White Quartzite was just what she was asking for as it has a shimmer.  Traci loved it so much the quartzite was also used on the prep island and the peninsula.  A white washed Lexington table with Z Gallery rhinestone chairs complete the glamorous table setting.  The crown jewel is the Swarovski crystal linear chandelier that hangs above this setting with grace.

Due to the living room becoming the dining room, I had to make the den work extra hard for comfortable seating able to accommodate up to eight people.  The den area is a narrow space as well.  Jerrad wanted to keep the existing TV cabinet that had the golden oak stain.  It was updated using ⅛” board from a sign shop that was painted Traci’s favorite turquoise color and set in the back of the bookcases.  If they ever want to change the look, they only need to pop them out with no harm done to the cabinet.  The brass hardware was changed out to a square glass pull with a soft nickel base.  Traci wanted to reuse her existing stone end tables and coffee table.  This implementation helped bring the existing rock fireplace into the scheme as well.  The den area was broken up into two seating areas.  The first was by the TV with two small leather swivel chairs from Northern Home Furniture and a small drink table in soft gold and white with a turquoise agate dangling down the middle.  This grouping is anchored by a five by eight white and silver hide rug.  The second grouping utilizes two small-scale sofas with a contemporary geometric fabric embellished with silver nailheads from Northern Home Furniture while Traci’s existing stone and glass end tables and coffee table complete the comfortably stylish seating area.  Anchoring this seating area is an eight by ten subtle gray on gray safari print area rug.  Opposite this seating area is Traci’s matching sofa table flanked by two more Ballard Designs bamboo dining chairs for when extra seating is needed.

Since this den is sunken, a railing was needed not only here, but at the top of the stairs in the foyer.  This is where the rectangle spindles from the inspiration photo were utilized.  Pewter finished rectangle spindles were spaced with a simple straight spindle in the same color so that they were to code on spindle spacing.  This was capped off with a contemporary handrail stained in a contrasting dark stain; the same dark stain that is  used on the new interior doors and millwork.

Speaking of doors...a transformation was made for the foyer with a new custom closet door in the circle motif.  This is the first thing you see upon entering the house; from there your eye is drawn up to the upper staircase to a stunning Swarovski waterfall chandelier hanging above.  All interior doors and new trim were beefed up and stained in a contrasting dark stain to tone down the golden oak that needed to stay.

The last of the updates included the Powder Room.  Small in size but huge in character with the glass turquoise raindrop tile anchoring a floating vanity underlit with LED strip lighting.  The vanity is embellished with rock crystal hardware that keeps it from anywhere but ordinary.  Sconces on the side walls that mimic the raindrop tile motif illuminate the powder room gracefully.

From the moment you walk in you are drawn in to see more with a feeling of calm sophistication with a bit of rustic glam.  If the interior of this home doesn’t have you from “hello”, the homeowners warm presence will.  The biggest blessing to me on this project is that I have found some wonderful friends that always make me smile. Rock your glam!            

Some before and after photos!!

 

Thanks for viewing this blog post! You made it to the end.

 

For a design experience like no other,

Logo Primary.png